Pagina's

17 april 2014

Dunkin 'Donuts komt! Weer een Amerikaanse keten erbij!

Dunkin' Donuts heeft bekend gemaakt dat het wil terugkeren naar Nederland. In september 2000 sloten de Nederlandse vestigingen. Het bedrijf zoekt franchisenemers die in de grote steden, allereerst Amsterdam, onder zijn vlag filialen willen openen.


Dunkin' Donuts is sinds de jaren '50 actief in eigen land en timmert de laatste jaren ook in Europa aan de weg, met ruim 120 restaurants in onder meer Duitsland, Rusland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. In totaal heeft de keten bijna 11.000 vestigingen in 33 landen.
Een eerdere poging van Dunkin' Donuts om in Nederland voet aan de grond te krijgen werd geen succes. Het bedrijf kwam niet verder dan vijf winkels, die in 2000 na amper 3 jaar de deuren weer sloten. De licentie houder van toen, Marcell Ham, gaf aan dat het niet lukte om een investeerder te vinden om door te groeien. Daarnaast liepen twee van de vijf winkels niet erg goed en was Nederland er toen gewoon niet klaar voor.

Subway had het ook al twee keer eerder geprobeerd in Nederland voordat ze eindelijk een stevige voet aan de grond kregen. Maar dat het nu wel gelukt is bewijst dat de tijd rijp is. Nederland is klaar voor de Amerikaanse franchises en Nederlanders willen net als andere wereldburgers met een beker koffie van de Starbucks, een donut van de Dunkin' Donuts of een Cinnabon over straat lopen.


Maar ook andere Amerikaanse ketens hebben Nederland ontdekt, zo openden o.a. Hollister, Abercrombie & Fitch, Apple, Victoria's Secret, Urban Outfitters, en Sephora in ons land en zijn er verschillende andere ketens die plannen hebben.

Aan de ene kant ben ik enthousiast dat er weer een Amerikaanse keten naar ons land komt, aan de andere kant maakt het mijn vakanties naar Amerika wel wat minder leuk. Een paar jaar geleden was het nog bijzonder als je een foto op je Facebook plaatste waarop je in New York met een beker Starbucks koffie in je hand stond, nu heb ik op loopafstand van mijn huis twee filialen van Starbucks.

De Subway zit hier inmiddels op bijna iedere hoek en ook voor kleding van Hollister en Abercrombie hoef je niet meer speciaal naar Amerika. En ik denk dat dit nog maar het begin is, over een aantal jaren zijn wij hier volledig ge-amerikaniseerd. Ik zie het altijd als een soort van omgekeerd kolonialisme, eerst was Amerika de kolonie, en nu is de rest van de wereld een soort kolonie van Amerika geworden.

Gelukkig is er in Amerika geen tekort aan franchises en zijn er nog zat over die we in Europa nog niet hebben. Bovendien ontstaan er telkens nieuwe ketens en trends waardoor het bezoeken van het land toch iedere keer weer leuk is.





 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten