Pagina's

06 augustus 2009

Fastfood vs slowfood

Fastfood wordt omschreven als voedsel dat snel bereid en geserveerd wordt. Vandaar natuurlijk de naam. Bovendien is het relatief goedkoop. In Amerika gebruikt men voor fastfood restaurants ook wel de term "counterservice" of "quick service" restaurant. Een restaurant met counterservice heeft een balie(counter) waar de klant zijn bestelling doet van een menu dat meestal boven de balie hangt. Als de bestelling klaar is loopt de klant zelf met zijn dienblad met eten naar een tafel. Meestal is er slechts een beperkt aantal tafels.





Fastfood heeft een negatieve bijsmaak, het wordt vrijwel altijd geassocieerd met een vette hamburger, patat en dikke mensen. De afgelopen jaren is er dan ook steeds meer weerstand gekomen tegenover deze restaurant ketens. Zo was er het boek van Eric Schlosser ,Fastfood Nation, dat zelfs werd verfilmd in 2006. En binnenkort komt de film Food Inc. uit, ook over de slechte gevolgen van te machtige fastfood ketens. En wie herinnert zich nog de film "supersize me"?


Als er zoiets is als fastfood, hoe zit het dan met slowfood? Bestaat dat ook?
Natuurlijk bestaat dat, kijk maar eens hier. Op 9 december 1989 is de slowfood beweging opgericht door mensen uit vijftien landen. Slowfood is een aanklacht tegen de op snelheid en productiviteit gerichte wereld waarin alles sneller moet. Slowfood doet een oproep om te genieten zonder haast maar juist met aandacht voor smaak, milieu en gemeenschap. Slowfood staat ook voor eerlijke producten van lokale boeren voor een goede prijs.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten